09 december 2014

Varumärkesskydd och nya toppdomäner
– viktigt och värdefullt i näringslivet

 

Under sommaren 2014 lanserades nya toppdomäner i hög takt och denna lansering är något som fortfarande pågår. Bland annat har toppdomäner så som .discount, .money och .software släppts och detta ger företag och andra organisationer en uppsjö av alternativ för att registrera unika domännamn.

 

Innebär detta fördelar eller nackdelar för mitt företag?

Det finns många fördelar med en unik toppdomän genom att exempelvis registrera den bransch som man är verksam inom eller genom att registrera det egna varumärket. Toppdomäner har inga krav på distinktion och genom att registrera en generisk branschbeteckning kan detta utnyttjas som en konkurrensfördel. Väljer man att registrera det egna varumärket kan man åtnjuta fördelar genom igenkänning hos kunder och konsumenter samt att det understödjer företagets marknadsföring.

Görs inte de rätta åtgärderna kan detta leda till att företagets varumärken och domäner står utan skydd.

I och med lanseringen av en mängd nya toppdomäner är det viktigt att man som näringsidkare funderar över sitt varumärkesskydd, vare sig det är registrerat eller oregistrerat. Det kan också vara viktigt att se över en strategi hur nya toppdomäner ska hanteras av ditt företag eller organisation. Görs inte de rätta åtgärderna kan detta leda till att viktiga varumärken och domäner står utan skydd.

 

Hur du kan skydda ditt varumärke

Ett effektivt alternativ för att skydda registrerade varumärken är att anmäla detta till en central databas dit alla nya toppdomäner är anslutna. Det finns en mängd olika varumärkesstrategier samt olika sätt att skydda ditt varumärke och domännamn på. Vi på Advokatfirman ALDO hjälper dig med utarbetande av strategier för just ditt varumärke och kan hjälpa till vid varumärkesregistreringar. Dessutom kan vi bistå med råd kring domännamnsstrategier samt anmälningar till centrala databaser.

 

Behöver du juridisk hjälp kring företagets domänhantering? Kontakta gärna våra jurister Christoffer Ohlson eller Isabelle Rusu för rådgivning.

 

Om du vill läsa mer

Vill du veta mer om toppdomäner och se en lista på vilka som har godkänts kan du läsa mer om detta här:

https://www.webb.se/toppdoman/