25 juni 2018

Att driva (enskild) firma – eller inte

Har Du en affärsidé och vill starta ett eget bolag, är det många gånger enklast att driva verksamheten som enskild firma. Det är enkelt att registrera, och någon kapitalinsats behövs inte. Du betalar dessutom lägre sociala avgifter om du bedriver enskild firma, än om Du skulle vara anställd av ett aktiebolag.

Många kommer dock till den punkten att man växer ur den enskilda firman. Eftersom man är personligt ansvarig för det firman företar sig, är det inte ovanligt att man efter en tid vill omvandla bolaget till aktiebolag för att undvika det personliga ansvaret. Att göra det behöver inte vara alltför svårt, men det innebär mycket pappersarbete och att man tar sig tid att tänka efter före. Annars kan man bli tvungen att betala stora summor i skatt i samband med ombildandet, och i slutändan blir det inte alls som man tänkt sig.

Vi på Advokatfirman Aldo har stor erfarenhet av såväl bolagsrättsliga som skatterättsliga frågor, och kan bistå Dig i samband med ombildandet av Din enskilda firma till aktiebolag. Tveka inte att ta kontakt med oss, så kan vi boka in ett möte för att se hur vi kan hjälpa just Dig.