16 februari 2018

Samägande – idyll eller mardröm

Samägande, att äga någonting tillsammans med en eller flera, innebär många möjligheter, men också risker. Gemensamt ägande gäller oftast fastigheter och bolag, och kan uppstå på många olika vis.

Vad gäller fastigheter är den kanske vanligaste formen av samägande när ett par köper sin bostad. Det kan även uppstå om syskon, vänner, eller andra, tillsammans köper ett hus eller vill driva ett gemensamt företag och därför ska starta ett aktiebolag. Arv, där fastigheter ingår, ger även det många gånger upphov till samäganderätt.

När man diskuterar samägande, inför att köpa sin fastighet eller starta sitt bolag, är det lätt att fokusera på de positiva delarna. Att lika ägarandelar innebär att man vid beslut, med vissa undantag, kan blockera varandra, är något man inte lika gärna tänker på. Är ägarna inte överens, innebär gemensamt ägande många gånger att ingenting händer. Dessa situationer kan till viss del undvikas genom att någon äger en större andel än de andra och kan bestämma själv, eller genom avtal som säger hur situationerna ska lösas. Båda dessa lösningar förutsätter dock att alla är överens om det, vilket inte alltid är möjligt.

Funderar ni på att äga något gemensamt, gör ni redan det, eller vill ni bara se över era alternativ, tveka då inte att kontakta Advokatfirman Aldo. Vi har stor erfarenhet av samägande och kan erbjuda den expertis som behövs för att nå en så bra lösning som möjligt för er.