24 augusti 2015

EU:s arvsförordning och arv med internationell koppling

Den 17 augusti 2015 trädde EU:s arvsförordning i kraft. Samtliga arvsfrågor kommer nu att samlas och handläggas i endast ett land och i enlighet med det landets regler. Komplicerade situationer vid arv med internationell anknytning kunde tidigare komma att handläggas enligt flera olika länders arvsregler, något den nya arvsförordningen förhindrar.

Huvudregeln är att arvsfrågor ska handläggas i den avlidnes hemland. Genom att skriva ett testamente kan man dock välja att ett annat lands regler ska tillämpas, förutsatt att man är medborgare i landet vid tiden för upprättandet eller vid sin död. Reglerna i den nya arvsförordningen gäller, med vissa undantag, oavsett vilket land den internationella anknytningen finns till. Vår advokat och våra jurister är väl insatta i vilka effekter EU:s nya arvsförordning kommer att få samt vilka möjligheter och risker den medför.

På Advokatfirman ALDO har vi lång erfarenhet av arvsfrågor, både ur svenskt och internationellt perspektiv. Kanske har du och din make eller maka olika medborgarskap. Kanske bor du utomlands men vill att dina barn som är bosatta i Sverige ska ärva dig. Oavsett hur din livssituation ser ut kan vi hjälpa dig att besvara dina funderingar. Vi skriver gärna ditt testamente och ser till att dina tillgångar är tryggade. Utifrån vår gedigna erfarenhet kan Advokatfirman ALDO erbjuda juridisk rådgivning gällande såväl arvsregler som annan juridik inom familjerätt. Tveka inte att höra av dig till oss, så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa just dig.